kulinan

Най-големият и известен диамант в света

Най-големият необработен известен диамант в света се нарича Кулинан

Тежи 3106 карата или 621,2 грама. Открит в ЮАР през 1905 година. Името обикновено се дава на необработения диамант, но ако бъде преработен в един-единствен шлифован диамант, той по правило наследява името. В някои случаи, ако има повче от един шлифован диамант може да носи същото име с пореден номер.

kulinan

В случая с Кулинан от диаманта са направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата.

Най-големият от тях е наречен “Кулинан I” или “Голямата звезда на Африка” и е с маса 516, 5 карата (или 103,3 грама)

. Брилянтът е обработен във формата на панделка и украсява кралския скиптър, изложен в Тауър. “Кулинан II” тежи 317,4 карата, има форма на изумруд (почти правоъгълна форма) и украсява британската корона, която също се съхранява в Тауър. От частите на диаманта, останали след обработката на първите 2 брилянта, са получени още 2 – “Кулинан III” (94,45 карата) и “Кулинан IV” (63,65 карата), както и 3 по-малки брилянта, наречени “Малките звезди на Африка”. Останалите късове са послужили за получаването на още стотина брилянти с тегло между 5 и 28 карата. “Кулинан III” е инкрустиран в короната на кралица Мери. Формата му е като на крушовидна перла и също се съхранява в Тауър. Може да се носи самостоятелно на верижка. Брилянтът “Кулинан IV” е квадратен по форма и се намира отново в короната на кралица Мери. Може да се сваля и да се носи като брошка. „Кулинан VI“ се намира в короната на кралица Мери.

major_diamonds

Интересен факт, е че “Кулинан” е закупен от крал Едуард VII, след година е отнесен в Амстердам на най-добрия ювелир Йозеф Аскер, който получава поръчка да раздели само с 1 удар камъка така, че да се получат минимално количество късове. Няколко месеца изминали в изучаване на структурата на камъка, за да се избере най-подходящата точка за удара. Операцията била извършена и накрая се получили 9 големи камъка и 100 по-малки. Шлифоването им отнело 2 години на майстора. След 7 години обработката на основните камъни на “Кулинан” била завършена.

 

cullinanroughpieces